Biblioteca Hanlin

Despre distrugerea prin incendiu a celei mai mari biblioteci din lume despre care  ați auzit mai puțin sau niciodată.

Cea mai faimoasă „Cea mai mare bibliotecă din lume” incendiată  este cea din Alexandria acum peste 2.000 de ani – nu știm exact ce s-a pierdut, dar știm că a fost mult. Acesta este, poate, ceea ce face ca o astfel de catastrofă să fie deosebit de tragică: suntem tentați să credem că acele documente pierdute ale geniului uman care ar fi putut  să dețină cheia înțelepciunii dacă  nu ar fost distruse, însă…

Însă ce știm despre Biblioteca Hanlin, dacă la acea vreme cineva ar fi gândit un top aceasta era cu siguranță în clasamentul pentru „Cea mai mare bibliotecă a lumii”?

Biblioteca Hanlin, parte a Academiei Hanlin, o instituție de învățământ fondată în secolul al VIII-lea în ceea ce este acum Beijing, Biblioteca Hanlin – și înțelepciunea acumulată în aceasta – a fost pierdută pentru noi într-un incendiu în 24 iunie 1900, rezultatul a ciocnirilor dintre Britanici și Chinezi la Rebeliunea Boxerilor din timpul „Asediului Pekingului”.

Academia Hanlin, un complex de clădiri considerabil, a avut ghinionul de a se așeza lângă cartierele Legației Britanice. Presupunerea că chinezii vor avea o atenție sporită în atacul lor – din venerație pentru cei o mie de ani de acumulare culturală așezați chiar lângă – britanicii au fost șocați să vadă întreaga zonă în flăcări. Dar lucrurile devin puțin tulburi când vine vorba de responsabilitate: britanicii au susținut că chinezii au incendiat locul, iar chinezii au susținut că britanicii au incendiat biblioteca ca act de ostilitate culturală… Oricum ar fi cazul, biblioteca a fost distrusă.

Spre deosebire de marea bibliotecă din Alexandria, avem o idee despre ceea ce s-a pierdut în incendiul Hanlin, în ciuda faptului că nu au supraviețuit înregistrări cunoscute ale conținutului său. Renumită printre nenumăratele sale volume a fost o enciclopedie masivă din secolul al XV-lea comandată de împăratul dinastiei Ming Zhu Di în 1403. Numită Yongle Dadian , enciclopedia conținea aproximativ 22.000 de secțiuni, în care erau înghesuite 370 de milioane de cuvinte ca subiecte variate ca agricultură, dramă, geologie, medicină, artă, istorie și literatură. Pentru a înțelege scopul proiectului, dacă ați stivui fiecare cuvânt din Yongle Dadian unul peste altul, ar ajunge pe lună (nu încercați singuri acest lucru).

Pierderea marii enciclopedii nu reprezintă decât o fracțiune din învățarea „consumată” de foc și nu putem ști niciodată ce alte sclipiri de curiozitate savantă s-au întunecat s-au pierdut pentru totdeauna în acea zi, când o „cea mai mare bibliotecă din lume” arde până la pământ. Cine știe o alta se va ridica din cenușa obscurității pentru a-i lua locul… Așa că vă rog, vă rog, vă rog să nu fumați în jurul marilor biblioteci.

___ – Jonny Diamond

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.