Povești orăștiene (6) – Judecătoria Orăștiei

Despre scaunul de judecată de la Orăștie istoricii converg asupra unui fapt, a existat de la fondarea orașului. Rădăcină „orsas” sau „cetate” se întâlnește permanent”, sau „avântul rapid al urbei care la 1324 dobândește titlul de „civitas” iar la 1376 face parte dintre centrele importante meșteșugărești cu organizarea de breaslă reglementată. Aici tot articolul .

În 1224 Orăștia este atestată documentar (Waras) în cunoscuta diploma a regelui Andrei al II-lea. Acest act stabilește Orăștia, ca limită apuseană a „pământului liber crăiesc”, ca piatra de hotar, simbol ce alături de spadele încrucișate ale întemeierii, va împodobi prima și singura stemă istorică a orașului. Deci existența orașului fiind din nou atestată, de aceea putem vorbii de un scaun de judecată de dinaintea anului 1224.

Tot la Orăștie este judecător tatăl său lui Nicolaus Olahus, Stoian (în unele surse apare cu numele de Stefanus) Olahus, ce era de origine română, pribeag din Muntenia, „os de domn” din familia domnitoare a țării Românești. Stoian a fost ofițer în oastea lui Matei Corvin și judecător regal la Orăștie. Nu se știe cărei spițe domnitoare muntene aparținea Stoian: Drăculeștilor sau Dăneștilor. Mama lui Stoian, adică bunica lui Nicolaus Olahus, era sora lui Iancu de Hunedoara. Bunicul patern al lui N. Olahus a fost boierul muntean Mânzilă (ortografiat Manzilla în unele lucrări). Prin bunica sa, Nicolaus era nepot de văr al lui Matei Corvin, regele Ungariei.

Datele arhivistice a Tribunalului Hunedoara, (ce în 1920 avea subordonate judecătoriile din Deva, Geoagiu, Hațeg, Hunedoara, Ilia, Orăștie, Petroșani și Pui, subordonându-se Curții de Apel Cluj
Sunt consemnate: Judecătoria Brad -1820, Judecătoria Deva -1847, Judecătoria Geoagiu -1867, Judecătoria Hațeg -1853, Judecătoria Hunedoara -1849, Judecătoria Ilia -1867, Judecătoria Petroșani -1879, Judecătoria Pui -1867, Judecătoria Baia de Criș -1867.1) sunt, însă mult prea sărace din aceste punct de vedere așa că mă voi rezuma la ce putem constata cu dovezi scrise:

„Cu toate că ne-am preocupat pentru a afla data certă a înființării acestei instanțe nu am reușit să o stabilim și în acest caz ne vom folosi de alte informații mai cuprinzătoare privind instanțele din Transilvania, informații culese din documentele aflate în păstrarea Arhivelor Naționale.
Am aflat din observarea acestora că anterior anului 1867, an în care s-a realizat Dualismul Austro-Ungar, a funcționat Prefectura Orăștie care avea 9 plase sau preturi, una dintre ele având sediul în Orăștie. în cadrul acestei unități administrative funcționa Tribunalul Ținutual Orăștie. Arhivele Naționale au arhivate documente depuse de instanța din Orăștie care atestă funcționarea ei începând cu anul 1854.

Ulterior, după organizarea în cadrul Statului Maghiar începând cu anul 1871 a Comitatului Hunedoara rolul jucat de localitatea Orăștie s-a diminuat. Credem că o altă instanță a funcționat aici în baza Legii nr. XXI din anul 1879 a Statului Maghiar prin care s-a legiferat înființarea în Transilvania a judecătoriilor de ocol sau cercuale. Ea a funcționat astfel sub jurisdicția tribunalului din Comitatul Hunedoara până în primele luni ale anului 1919 când în baza unei ordonanțe a Consiliului Dirigent toate aceste instanțe au trecut sub jurisdicția Statului Român.
În anul 1920 Judecătoria Cercuală Orăștie avea în aria de cuprindere 35 comune și cătune și funcționa în cadrul Tribunalului Deva și al Curții de Apel Cluj.
Prin Legea de organizare judecătorească din 25 iunie 1924 s-a reglementat și funcționarea Judecătoriei Orăștie Mixtă în cadrul Tribunalului Deva și al Curții de Apel Timișoara.
Spre sfârșitul perioadei interbelice ea funcționa cu aceiași denumire în cadrul Tribunalului Hunedoara și al Curții de Apel Cluj și a continuat să se numească astfel până în anul 1948 când a căpătat denumirea de judecătorie populară.
În perioada anilor 1952-1968 ea s-a numit Tribunalul Popular al Raionului Orăștie și a funcționat în aria de activitate a Tribunalului Regional Hunedoara. Prin noua lege de organizare administrativ teritorială din anul 1968 odată cu desființarea Raionului Orăștie s-a desființat și această instanță.
Ea a fost reînființată prin dispozițiile Legii nr. 92/1992 de organizare judecătorească și a început să funcționeze efectiv în anii următori.
Cât privește personalul judecătoresc al acestei judecătorii deținem date foarte puține pentru anii anteriori lui 1927. Am putut stabili faptul că în anii 1900-1902 Stefan Móricz a fost aici subjude și că judecătorul șef Gustav Haupt a condus instanța între anii 1913-1918, faptul că Petru Nicolau a fost aici judecător în anul 1920, că în anul 1921 a funcționat aici judecătorul Francisc Cadariu. Mai știm și faptul că judecătorul Gheorghe Dan, care era născut în anul 1883 și absolvise Facultatea de drept din București a activat aici din anul 1922. Din anul 1923 a funcționat și judecătorul Gh. Popescu.
În anul 1927 la această judecătorie funcționau judecătorul șef Augustin Deac (acesta funcționa aici din anul 1921), judecătorul Nicolae Fințescu și ajutorul de judecător Gheorghe Dan. Despre judecătorul Nicolae Fințescu știm că era născut în Constantă.
În anul 1883, că absolvise facultatea de drept din Bruxelles și funcționa aici din anul 1920.
În anul 1930 funcționau aici judecătorul șef Augustin Deac, judecătorul Nicolae Fințescu și ajutorul de judecător Emil Klenka.
În anul 1940, instanța era condusă de către judecătorul șef Nicolae Fințescu. Mai funcționau aici magistrații Aurel Răduțiu, Ioan Popa și Ladislau Bohansky.
Prin Decretul nr. 91/1996 al Președintelui României au fost numiți ca judecători inamovibili la această instanță : Laurențiu Enache, Napoleon Florea, Iconică Mihăescu (ulterior pensionată în anul 2009), Stefan Nițoi Corbet și Ion Toma (pensionat apoi în anul 2010).
La sfârșitul anului 2012 la Judecătoria Orăștie funcționau judecători: Napoleon Florea-președinte și Laura Rusu.”1

Astăzi judecătoria din Orăștie în are ca președinte pe  Tudosie Marina. Judecători fiind: Florea Napoleon, Bacila Alexandra, Tudosie Marina. Conform http://portal.just.ro. Judecătoria Orăștie are sediul, dintotdeauna, pe actuala stradă Gheorghe Barițiu, nr. 10.

Referințe:
1Ion Duguleanu „Instanțe de judecată în România, vol I Transilvania”, Ed. Măiastra, Tg. Jiu, 2014

Dan Orghici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.