Între doi iepuroi împușcați și un monument de patrimoniu restaurat prefer restaurarea. (galerie foto)

Ca-n mai aproape toate localitățile din țară și municipalitatea Orăștiei a împânzit orașul cu iepuri și ouă din diferite materiale (de la PFL la paieite), urarea „pașteți fericiți” este la locul ei. Însă între chiciurile expuse (unele chiar sub primarului) și minima întreținere a unei Biserici cu Țintirim de secol XVII era preferabilă a doua variantă. Dar de…

De ce patrimoniul este atât de important?
Timpul care a trecut de la crearea unui obiect sau de la momentul în care a avut loc un eveniment este foarte important pentru că influențează modul în care percepem lucrurile. Trecerea timpului oferă perspectiva necesară pentru a da valoare unui obiect sau unui loc. El permite evitarea aprecierii unei mode trecătoare. Patrimoniul este ceea ce strămoșii noștri au păstrat, au creat și le-au lăsat ca moștenire descendenților lor, uneori pentru a ne aminti despre ei și viața lor, uneori din întâmplare. Reprezintă acumulări de cunoștințe și experiențe devenite platforme de lansare pentru noi experimente care, la rândul lor, duc la creșterea calității vieții.

Este o moștenire transmisă de la o generație la alta, iar noi toți participăm la acest proces continuu pentru că oferă valoare. Patrimoniul este, dacă vreți, acel ceva ce ne face să ne simțim diferiți și unici.

De ce patrimoniul este atât de important?
Deoarece are, la fel unei investiții materiale, obiectul de patrimoniu are valoare și timp, permite prin simpla-i prezență să înțelegem importanța istoriei, iar vechimea elementului este una din calitățile sale intrinseci. Raritatea unui bun sau a unui obiect îi mărește valoarea, iar acest lucru este valabil și pentru patrimoniu.

Anumite elemente considerate astăzi de patrimoniu nu erau la momentul creării lor, iar unele creații de astăzi vor face parte din patrimoniu. Depinde în parte de interesul care le este conferit în prezent.

O mare parte din moștenirea noastră nu este nici rară, nici excepțională. Însă casele, clădirile ori lăcașurile de cult care alcătuiesc peisajul urban al orașelor și al satelor sunt peisajele culturale ale țării noastre. Ele stau ca mărturie pentru modul în care trăiau și construiau strămoșii noștri într-o situație ori perioadă dată. Peisajele culturale sunt peisaje transformate de ocupația umană. Misiunea noastră este să protejăm moștenirea culturală și să o predăm generațiilor viitoare.

Despre Biserica de secol XVII, din Orăștie, scriam aici: https://clalindar.wordpress.com/2021/04/01/poveti-oratiene-un-locas-de-cult-ajuns-ruina-biserica-de-secol-xvii/, nu mai revin. Însă între doi iepuroi din paiete și consolidarea unui monument îl prefer pe cel de al doilea. O fi posibilă, măcar, tunderea ierbii dintre morminte dacă tot plătim un serviciu de salubrizare și înfrumusețare a orașului, ori mai știi poate nu!

Dan Orghici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.